Derz Dolgu Nasıl Yapılır? İpuçlarıyla Uygulama Aşamaları
En kıymetli zaman dilimlerimizi geçirdiğimiz evlerimizi huzur dolu ve daha keyifli hale getirebilmek için bu yerlerin dekorasyonuna, temizliğine önem veririz. İster gösterişli olsun ister sade ve mütevazı olsun evlerin temizliği içindeki eşyaların kalitesinden ve niteliğinden daha önemlidir. Zira temiz bir evde yaşıyor olmak iç huzurumuzu belki de biz fark etmeden yükselten bir ayrıntı olur.
Evlerde gözümüze en çok takılan yerlerden birisi olan ve kirli olması durumunda takıntı haline gelebilen fayans aralarının temiz olması da bu noktada son derece önemlidir.
Bilhassa söz konusu fayans aralarının beyaz renkte olmasını seviyorsak işler biraz daha zorlaşır ve bu alanları temiz tutmak için büyük bir hassasiyet gerekir. Bunun için de fayans aralarındaki derz dolgu malzemesi ile ilgili bilgi sahibi olmamız şart.
Derz Dolgu Nedir?
Derz dolgunun nasıl yapılacağı konusuna geçmeden önce kısaca derz dolgunun ne olduğuna dair bilgi sahibi olmakta fayda var. Derz dolguyu kısa ve basit bir şekilde evlerdeki fayans aralarında yer alan beyaz, gri, bej, kahverengi gibi renklerdeki yapı malzemesi olarak tanımlayabiliriz. Derz dolgu renkleri elbette bu saydıklarımızla sınırlı değildir.
İki fayansın birbirine tutunmasını sağlayan bu malzeme çimento, alçı ve epoksi esaslı olarak karşımıza çıkar. Derz dolguların bu türleri farklı alanlarda kullanılabilir. Örneğin çimento esaslı derz dolgu banyo, balkon, mutfak gibi yerlerde kullanılır ki evlerde karşımıza çıkan derz türü genellikle bu gruba girer. Epoksi esaslı derz dolgunun ise ameliyathane, laboratuvar, yiyecek - içecek fabrikaları, yüzme havuzları gibi ekstra hassasiyet, hijyen ve kimyasallara karşı direnç gerektiren yerlerde kullanımı yaygındır.
Derz dolgu nedir sorusunun cevabını verdikten sonra kısaca bu dolgu işleminin neden gerekli olduğundan bahsedelim. Derz dolgu yapılmadığında, yapılan derz dolgular aşındığında ve aşınma sonucunda yenileme işlemi uygulanmadığında fayans altlarına su dolar. Bu da alt kata, duvarın diğer tarafına su sızması gibi sorunlar ortaya çıkarır. Zaman içinde daha büyük problemlerin oluşmasına da zemin hazırlayabilen bu durumun önüne geçmek için derz dolgu işlemi yapılır.
Bununla birlikte derz dolgunun arasını doldurduğu kaplama yüzeyleri esnek özellikler göstermez. Derz dolgu sayesinde bu yüzeyler esneklik kazanır ve kırılma, çatlama gibi olumsuzluklar bu sayede engellenebilir.
Derz Dolgu Karışımı Nasıl Yapılır?
Derz dolguyu uygulama aşamasına geçmeden önce bir hazırlık gerekir. Derz dolgu alçısı hazırlandıktan sonra asıl uygulama aşamasına geçilebilir. Derz dolgu hazırlığı için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekir:
- Evinizde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bu karışımı yapmak için yalnızca derz tozuna, bir miktar temiz suya ve uygun bir kaba ihtiyacınız var.
- Hazırlamak istediğiniz derzin miktarına uygun bir kapta suyu ve derz tozunu homojen bir şekilde karıştırdığınızda derz dolgu uygulamasını yapabilmek için ihtiyacınız olan harcı hazırlamış olursunuz.
- Ne kadar su kullanmanız gerektiği derz tozunun paketinde yazar ve su miktarını paketin üzerinde yazan talimatlara göre ayarlayabilirsiniz.
- Derz tozu ile suyu karıştırırken suyu tozun üzerine yavaş yavaş dökmeli ve homojen bir karışım elde ettiğinizden emin olmalısınız. Zira derz harcınız tanecikli bir yapıda olursa derz dolgu uygulamasından istediğiniz verimi elde edemezsiniz.
- Harcınızı hazırladıktan sonra bir süre bekleyip, uygulamadan hemen önce bir kere daha karıştırdıktan sonra dolgu aşamasına geçebilirsiniz.
Bu bilgilerden hareketle derz dolgu nasıl hazırlanır sorusunun cevabının aslında ne kadar pratik ve kolay olduğunu anlayabilirsiniz. Sadece önemli birkaç püf noktasına dikkat etmek gerekir.
Derz Dolgu Uygulaması Nasıl Yapılır?
İhtiyacınız olan derz dolgu harcını hazırladıktan sonra sıra derz dolguyu fayans aralarına uygulama aşamasına gelir. Bu aşamada acele etmeden dikkatli bir şekilde uygulama yapmanız gerekir. Takip etmeniz gereken adımlar basittir ve aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Hazırladığınız harcı temiz ve nemli fayans aralarına doldurmalısınız.
- Bu işlemi derz yayma malası kullanarak yapabileceğiniz gibi derz dolgu tabancası ile daha pratik ve hijyenik bir şekilde de gerçekleştirebilirsiniz.
- Hazırladığınız harcı derz dolgu tabancasının içine doldurarak fayans aralarını tabancanın ince ucuyla kolaylıkla doldurabilirsiniz. Bu sayede derzin etrafa fazla yayılmasını engellemiş, iş yükünüzü de azaltmış olursunuz.
- Derz dolgu tabancası dolgu işlemi sırasında derzin etrafa çok fazla bulaşmasını ve yayılmasını engellemesi yönüyle kullanışlı bir araç olarak bilinir.
- Dolgu işlemi de tamamlandıktan sonra derzlerin kurumasını beklemeli ve etrafta kalan fazlalık derzleri temizlemelisiniz.
- Tüm bu işlemleri yapmak kolay olsa da ortamın sıcaklığına, yapısına ve başka etkenlere göre şartlarda değişiklik olabilir. En iyi sonucu elde etmek için bir ustadan yardım almakta her zaman fayda vardır.
Derz Dolgu ile İlgili Bilmeniz Gereken İpuçları
Derz dolgusu yapmak kolay bir işlem gibi görünse de uygulama sırasında, öncesinde, sonrasında bilinmesi gereken çeşitli ayrıntılar bulunur. Bu ayrıntılardan öne çıkan bazıları aşağıdaki gibidir:
- Derz dolgu uygulaması konusunda en çok merak edilen noktalardan birisi de derz dolgu kaç saatte kurur sorusudur. Zira uygulama yapılan yerlerin ne kadar zaman geçtikten sonra kullanıma hazır hale geleceği önemli bir ayrıntıdır. Özellikle kullanım durumunda olan ev ve iş yerlerinin sakinleri bu konuyu sıkça araştırır. Derz dolgu genellikle 2 - 3 saat içinde kurusa da uygulanan yeri tekrar kullanmak için 24 saat beklemek derzin zarar görmemesi adına faydalı olur. Kuruma süresi uygulama yapılan yerin hava şartlarına göre de değişiklik gösterebilir.
- Derz dolgu ne zaman yapılır sorusu da derz dolgu işlemi konusundaki merak edilen hususlar arasında yer alır. İlk olarak bir yapı yeni inşa edildiği zaman gerekli yerlere derz dolgu işlemi yapılır. Sonrasında ise mevcut derzlerin zamanla aşınması, kirlenmesi, çeşitli nedenlerden dolayı deforme olması gibi durumlarda yine derz dolgu işlemi yapmanın zamanı gelmiş demektir.
- Mevcut derz üzerine yeni bir derz yapabilmek için eski derz bir miktar kazılır ve yüzeydeki tozlar temizlenir. Yüzey derz dolgu yapabilmek için uygun hale geldiğinde derz işlemi yukarıda anlattığımız gibi uygulanabilir.
Derz Dolgu Uygulamasında Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Derz dolgu ile ilgili gerek hazırlık aşamasında gerekse uygulama aşamasında dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları bulunur. Bu noktaları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
- Eğer yeni bir yapıya ilk kez derz işlemi uyguluyorsanız fayans yapıştırıcılarının tamamen kuruduğundan emin olmanız gerekir.
- Derz dolgusu yapacağınız fayans aralarını temizlemelisiniz. Bu alanların toz ve kirlerden arındırılmış olması derzlerin pürüzsüz görünmesi açısından önemlidir.
- Yapıştırıcılar kuruduktan ve temizlik aşaması da tamamlandıktan sonra fayans aralarının nemli olmasına da dikkat etmelisiniz.
- Derz dolgusunu yaptıktan sonra fazlalık olan, etrafa kayan derzleri sünger yardımıyla temizlemelisiniz. Bu işlemi geciktirdiğinizde derz dolgu temizliği sonrasında daha zor hale gelebilir.
- Büyük bir alanda derz uygulaması yapıyorsanız temizlemek için kullandığınız süngeri ara ara yıkamak hijyenik bir görüntü ve ortam oluşturmak adına yararlı olur.
Pratik Derz Dolgu Uygulama Yöntemi: Hazır Derz Dolgu
Derzlerimi değiştirmek istiyorum ancak derz hazırlama süreçleri ile uğraşmak için vaktim yok, diyenler için hazır derz dolgu seçeneği mevcut. Son derece pratik bir yöntem olan hazır derzler, size zaman kazandırması açısından da avantajlı bir yöntem olarak karşınıza çıkar.
Genellikle bir tüp içinde uygulamaya hazır halde satışa sunulan bu derzler kolay bir şekilde uygulanır ve oldukça memnuniyet verici sonuçlar meydana getirir.
Derz Dolgu Fiyatları Ne Kadar?
Derz dolgu yaptırmak isteyen kullanıcıların en çok merak ettikleri konular arasında bu işlemin maliyeti yer alır. Derz dolgu fiyatları çeşitli unsurlara göre değişiklik gösterebilir. Derz dolgu yapmak istediğiniz alanın büyüklüğü, yapmak istediğiniz derz dolgu türü gibi etkenler fiyatlarda dalgalanma yapabilir.
Derz dolgu işlemini kendiniz yapacaksanız bu işlemin maliyeti size daha uyguna gelecekken bu uygulamayı yapmak için bir ustadan yardım alacaksanız maliyet bir miktar daha artar.
Boya badana ince işçilik ve Ustalık ister! Sadece birkaç dakikada güvenilir ve işin ehli Usta boyacı hizmetine, Mr Usta ile kavuşabilirsin.